Gruppbilder på bröllopsdagen | Bröllopsfotografens bästa tips

3/06/18

Hur ska vi hinna med 24 olika gruppbilder på bröllopsdagen? Svaret är det går inte eller rättare sagt, det vill ni inte! För att en bröllopsdag ska flyta på så där magiskt utan stress så krävs en hel del planiering. det är inget som bara händer av sig självt utan behöver koordineras. Därför skriver jag en serie blogginlägg om mina erfarenheter och mina bästa tips som jag samlat på mig under mina 8 år som bröllopsfotograf.

Gruppbilder på bröllopsdagen

Något jag tar upp tidigt i planeringsprocessen är vikten av tid för att fotografera de olika delarna och elementen av bröllopsdagen. Jag är inte bara där för att fotograferar alla vänner och släkt, även om dom är viktigast. Jag är där för att fotografera allt som händer kring brudparet. Relationer mellan brudparet och dem som står brudparet närmast. Jag är även där för att fotografera alla små detaljer som ramar in och berätta om dagen, och jag fotograferar och dokumenterar det utifrån min tolkning.

Det är därför det så oerhört viktigt att ni anlitar en bröllopsfotograf ni fullkomligt litar på och vars visuella bildspråk ni älskar. Ni ska kunna släppa allt tänk på bröllopsbilderna när bröllopsdagen kommer. Ge er bröllopsfotograf full frihet att tolka dagen. Det är då en erfaren bröllopsfotograf arbetar allra bäst. En lista på bilder kan kväva kreativiteten och det det blir absolut inga orginella bilder. Den enda lista som behövs är en lista på dom som ska vara med på eventuella grupp och familjebilder.

Jag rekommenderar mina brudpar att hålla listan på gruppbilder kort och vara medvetna om att det tar tid och möjlighet från mig att fotografera skeenden, det som utspelar sig, alla naturliga bilder. Välj ut era närmaste familjemedlemmar för formella gruppbilder. Låt resterande fotografering ske spontant, naturligt och avslappnat. Det kommer ge er de allra mest minnesvärda fotografierna från ert bröllop. De där 24 gruppbilderna ni först hade tänkt er kommer ni inte att sakna. Tro mig, det är inget brudpar som vill stå och bli fotograferade i 24 olika gruppkonstellationer, för det tar tid. Räkna med minst 3 minuter per gruppbild så inser ni hur oerhört lång tid det kommer att ta. Tid som försvinner och ni missar att bara vara och njuta av umgänge med era gäster under er egen bröllopsdag. Dessutom knappast särskilt roligt för de andra gästerna som inte deltar.

Mitt förslag på formella gruppbilder är ungefär så här, givetvis med vissa förändringar från bröllop till bröllop:

  • Brudparet med respektive föräldrar.
  • Brudparet med eventuella barn.
  • Brudparet med respektive föräldrar, mor och farföräldrar.
  • Brudparet med respektive föräldrar, mor och farföräldrar samt syskon.
  • Brudparet med brudföljet.
  • Bruden med tärnor.
  • Brudgummen med marshalkar.

 

Hoppas det kan vara bra införmation för er nu när ni är i planeringsfasen av ert bröllop. Har ni fårgor? Skriv gärna en kommentar!

xoxo, Isabelle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

FOLLOW ALONG

Artistry & Adventure

@2BRIDES

@2BRIDES

Unobtrusive, authentic images of significant moments in time 

Join me on Instagram where I share my artistry & adventures on the daily.